Oldal István

SorryImVeggie

Zöldséges protein tál

Lencse curry, blansírozott brokkoli, kesu

2020. augusztus 10. - SorryImVeggie

Eljött újra a nap, amikor újra adunk egy kevés proteint a testünknek. Azt lehet már rólam tudni, hogy nagy főzelék fan vagyok... Hiszen gyors, egyszerű, egészséges, olcsó, DE ezek mellett még is rohadt ízletes is!

Szeretek ebben a kategóriában is kísérletezni, új kombinációkat kipróbálni, amik elsőre furán hangozhatnak, viszont, ha megkóstolom egyből mosolyra szalad a szám. Szóval nézzünk is egy kókusztejes lencsét, blansírozott brokkolival, kesuval és pergős basmati rizzsel.

Hozzávalók 2 fő részére:

 

Lencse, 1 óráig áztatva | 1-1,5 csésze

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Brokkoli | 250 g

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 1

Zsíros kókusztej | 200ml

Őrölt római kömény | 1 tk

Őrölt koriander | 1 tk

Olívaolaj | 2 ek

Citrom leve | 1/4

Basmati rizs | 2 csésze

Só és bors | ízlés szerint

Kesudió 

Egy lábosban olajat hevítünk és hozzáadjuk a hagymákat. Kevergetve pirítjuk kb. 10 percig. Jöhet hozzá a lencse és a fűszerek, majd egy alapos keverés. Adjuk hozzá a vizet és lefedve főzzük 15-20 percig kis/közepes lángon vagy amíg a lencse megpuhul. Közben elkészíthetjük a rizst. 2 csészével átmosunk és a csomagoláson feltüntetett módszer szerint eljárva kifőzzük. Közben egy lábosban vizet forralunk, készítünk elő egy közepes tálat, amibe jeges vizet teszünk. A brokkolikat lobogó, sós vízben kb. 3 percig főzzük,majd gyorsan áthelyezzük a jeges vízbe(egy szűrő segítségével).

Ha kész, ránézünk a lencsére és ha már kellőképpen puha, hozzáadjuk a kókusztejet és utófűszerezzük. Főzzük további 5 percet és már tálalhatjuk is. Természetesen a rizzsel és a brokkolival együtt táláljuk, a tetejére szórunk egy kevés chilipelyhet, friss koriandert, friss citromlevet facsarunk rá, és dobálunk rá pirított vagy nyers kesut.

Egii!

Nagyon egyszerű, otthoni Creme Brulee

Nem akármilyen desszertet hoztam ma... Az angolok kedvenc creme bruleejének egy egyszerűbb verzióját! És ráadásul összesen 3 hozzávalóból áll…

Már akkor felfigyeltem erre a kis különlegességre mikor az iskolában angol órán a nemzeti ételeket vettük. A tetején lévő égetett cukor, ami ropogósan törik szét, persze ezzel durva karamell ízt adva az egésznek megpiszkálta a fantáziámat. Alul pedig lágy krémes puding.... ahh egyszerűen nem lehet elmenni mellette.

 Hozzávalók 2 adaghoz:

 

Vanília fagyi | 150g

Tojás sárgája | 2

Nádcukor | 2 ek

 Előmelegítjük a sütőt 165C hőfokra.

A vanília fagyit a kisebb sütőedényekbe kanalazzuk és mikrohullámos sütőben megolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kész, hozzáadjuk a tojás sárgákat és szépen selymesre keverjük. Az kis sütőedényeket, nagyobb tepsibe helyezzük és öntünk alá forró vizet. Dobhatjuk is be a sütőbe 45 percre. Ha kész, vegyük ki és kicsit hűvösebb helyen (pl: kamra) hagyjuk pihenni 3 órát. Ha ezzel is megvagyunk már csak az isteni cukrot kell rákaramelizállni. Nagyjából 1-1 ek cukor megy a tetejére, amit szétrázva eloszlatunk, majd konyhai fáklyával ráolvasztjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg.

Megtörjük és már tolhatjuk is be!

Egii!!

Extrán szaftos vega lasagne

Bufala mozzarella, friss bazsalikom

A pizza után, ez a legkedvencebb olasz ételem és nagggyon jól muzsikál vega verzióban is!! Na jó, már úgyis kitaláltátok, a lasagne következik....

Elhoztam nektek egy kiváló gombás ragus változatot, bazsalikommal és nagyon durva bufala mozzarellával. 

Én a folyósabb verziót szeretem jobban, így a besamelt is kicsit hígabbra hagytam.

Próbáljátok ki mindenképpen!!

 

Hozzávalók 3-4 tálaláshoz:

Lasagne tésztalapok | 3-4 rétegnyi 

Zellerszár, reszelve | 2

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Sárgarépa, reszelve | 1

Friss bazsalikom, aprítva | 1 csokor

Szerecsendió, reszelve | 2-3 csipet

Vörösbor | 200ml (maradékot nyugodtan elfogyaszthatjuk)

Barna csiperke gomba, finomra aprítva | 500g

Passzírozott paradicsom | 500ml

Só és bors | ízlés szerint

Barnacukor | 1 tk

Tej | 100ml

Víz | 250ml

Olívaolaj | 4 ek

Bufala mozzarella | 375g

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 3

 

Besamel mártás:

Házi tej (vagy valami zsírosabb) | 1200ml

Vaj | 80g

Liszt | 80g

Szerecsendió, reszelve | 2-3 csipet

Fehérbors | 1 tk

Só | 2 tk

 

Előmelegítem a sütőt 200°C hőfokra.

Egy lábosban 3 ek. olajat hevítek és elkészítem a sofrítot (reszelt zellerszár, reszelt sárgarépa, finomra aprított vöröshagyma), amit jól le is pirítok azzal a lendülettel. Közben apríthatjuk a gombákat, én, szokás szerint a robotgépemet használtam, de lehet kézzel is. 

Ha jól lepirult a sofrito, mehet bele a gomba és a fűszerezés (szerecsendió, a fokhagymák, só és bors). 2-3 perc után jöhet a vörösbor, majd jól átkeverjük, hogy az odapirult részek is felszabaduljanak. Főzzük 5 percig, ezután tehetjük is rá a passzírozott paradicsomot és a tejet. Elkeverjük és innentől 30-35 perc masszív rotyogtatás vár ránk kis/közepes lángon.

Ha a ragunk elkészült, nekiláthatunk a besamelnek. Egy edényben felolvasztom a vajat és hozzáadjuk a lisztet, amit szépen egyenletesen elkeverünk vigyázva arra, hogy ne kezdjen el barnulni. Mehet hozzá egyszerre az összes tej (jobb, ha szobahőmérsékletű), majd meg kell várnunk, hogy felforrjon és utána kb. 5 perc főzésre van még szükségünk. Ez alatt folyamatosan keverjük! Ha kész, mehet az ízesítés. Kb. 100-150 ml besamelt átöntünk a ragunkhoz és elkeverjük. Nincs más hátra, mint összerakni a lasagnet. Egy kerámia tepsibe öntünk 1 ek. olajat, majd besamelt. Eloszlatjuk és jöhet egy réteg tészta (általában 3 lap fér bele, 2 párhuzamosan egymás mellett, 1 keresztbe), majd a ragu 1/3 része. Szórjuk meg friss bazsalikommal, majd ismételjük a folyamatokat még két réteg erejéig.

Az utolsó körben mehet az összes ragu és arra az össze besamel. A tetejét borítsuk be mozzarellával és irány a sütő 15-20 percre. A végén 5 perc grill fokozaton, hogy tökéletesre barnuljon. Tálalás előtt mindenképpen hagyjuk pihenni 20-30 percet, még ha nem is bírunk magunkkal!

Egii!!

Jemeni stílusú palacsinták

Friss salsa, krémes tahini, füstös padlizsán

Édes palacsintát már sokszor hoztam nektek, de sokkal inkább igyekszem teret adni a sósabb csodáknak, így most egy jemeni stílusú palacsintát dobtam össze reggelire.... Szerintem elég ütős fogás, persze ez nem a sietős fajta, inkább akkor ajánlom, ha van az embernek egy kis énideje és kényeztetné magát egy isteni reggelivel. Na ez tutira benne van a top 3-ba nálam!  

Hozzávalók 2 fő részére:

Padlizsán | 1 közepes

Fokhagyma, reszelve | 2

Citrom | 1

Házi joghurt | 2 ek

Tahini | 2 ek

Friss petrezselyem | 2 csokor

Zöld chilipaprika | 1

Extraszűz olívaolaj | 2 ek

Friss passzírozott paradicsom | 3 ek

Tanyasi boldog tojás | 2

 

A palacsinta receptet már nem írnám le ide még egyszer, előző receptekben simán megtaláljátok az arányokat. :)

Tegyél egy grill serpenyőt közepes/nagy lángon a tűzre.

Tedd a padlizsánt a serpenyőbe és forgasd, pirítsd addig míg puha nem lesz belül, kívül pedig kicsit égettebbek lesznek. Ha kész, tedd tányérra, nyisd szét, reszeld rájuk a fokhagymákat, ízesítsd tengeri sóval, frissen őrölt borssal, citromlével. Mehet a tetejükre a joghurt, a petrezselyem és a tahini.

Közben a friss petrezselymet aprítsd fel egészen finomra a paprikával együtt, tedd egy kisebb tálkába, locsold meg 2 ek olívaolajjal és citromlével.

Egy palacsintasütőbe tegyél egy löttyintés olajat, ha felhevült elkezdheted kisütni a tésztát. Ha megszilárdult, pöndörödik a szélein, és barnul üss rá egy tojást és egy villával kend szét a tészta felületén. Mehet rá só és bors, majd hajtsd össze és süsd aranybarnára. Szeletelve tálalom, a tetejére halmozva a padlizsánt (héjak nélkül), a salsákat és további friss citromlevet facsarok rá.

 

 

Ropogós karfiolkatsu

Mangós curryszósz, Lime-ban pácolt chilik

Imádom a karfiolt, főleg indiai jellemvonásokkal elkészítve, ezért elég sűrűn készítem. Ha választanom kell, akkor nálam a ropogós karfiolkatsu isteni zöldséges curryvel a best of. Na meg persze pergős basmati rizs mellé…

Így nem nagyon bírtam ki, hogy ne mutassam meg nektek ezt a kis szépséget. Ja és ami a legfontosabb: kipróbálni kötelező! Pikáns lime-ban pácolt chili szeletek. Csak szólok: eszméletlenül jó.

 

Hozzávalók:

 

Karfiol | 1 fej

Színes chilipaprika | 3-4

Lime | 3

Tanyasi boldog tojás | 2-3

Liszt | 100g

Zsemlemorzsa | 100g

Vöröshagyma | 1 fej

Fokhagyma | 4 gerezd

Gyömbér | 5 cm-es darab

Sárgarépa | 2 szál

Friss petrezselyem | 1 csokor

Olívaolaj | 2 ek

Garam masala | 1 tk

Őrölt kurkuma | 1 tk

Mangóchutney | 3 tk

Basmati rizs | 200g

 

Melegítsük elő a sütőt 180°C hőfokra. Vágjuk kb. ujjnyi vastag szeletekre a karfiolt a száraival együtt. Sózzuk minden oldalon és hagyjuk állnikb.10 percig. Közben elkészítjük a limeos chilit, amivel annyi dolgunk van, hogy szépen vékonyra szeleteljük a paprikákat, egy kis tálkába helyezzük, adunk hozzá egy csipet tengeri sót, a 2 lime reszelt héját és a levét.

 

Tegyünk 100g lisztet egy tányérba, egy másikba üssük bele a tojásokat és verjük fel, egy harmadikba pedig a zsemlemorzsát. A karfiol szeleteket először a lisztbe forgassuk bele, majd jöhet a tojásba tunkolás, végül pedig a zsemlemorzsa. Rakjuk kiolajozott tepsire. Süssük kb. 45-50 percig, míg belül megpuhulnak, kívül pedig ropogósak lesznek.

Közben a vöröshagymát, a gyömbért, a fokhagymákat és a sárgarépát aprítsuk finomra egy kevés petrezselyem szárral együtt (a levelet később fogjuk használni).

Tegyünk egy közepes serpenyőt a tűzre és hevítsünk benne 2 ek olívaolajat, adjuk hozzá az előkészített zöldségeket és pirítsuk le az egészet 10 perc alatt. Szórjunk hozzá kb. 50g lisztet és adjuk hozzá a mangó chutneyt, a garam masalát, a kurkumát és forgassuk össze. Adjunk hozzá 1 liter forró vizet és kevergetve főzzük kb. 15 percig, vagy amíg megfelelő állagú lesz. Ízesítsük sóval és frissen őrölt feketeborssal.

A végén pedig készítsük el a rizst a csomagoláson feltűntetett utasítások szerint. Tálaljuk a ropogós karfiolt a curryvel és a rizzsel, pikáns chili szeletekkel és sok-sok friss petrezselyemmel.

Egii!

Hűsítő avokádó fagylalt

Mentával és étcsokival

Ha a nyárra gondolunk az első dolog, ami eszünkbe jut az tutira egy hűsítő, krémes desszert, amit elnyalogathatunk a vízparton sétálgatva ebéd után. Ahogy a meleg balatoni nyaralás illatú meleg szellő beletép közben a szerelmünk hajába… Engem is ez az illúzió vezetett mikor elkészítettem első fagyimat itthon.

Egy kissé izgalmasabbá téve azzal, hogy avokádós, kókusztejes verziót készítettem egy kis mentás-csokis csavarral. Ezekkel már nem lehet mellé lőni!

 

Hozzávalók 4-5 gombóchoz:

 

Érett avokádó | 2

Agave szirup | 4 ek

Min. 65%-os csoki | 60ml

Zsíros kókusztej vagy krém | 

Friss menta | 1/2 csokor

Tengeri só | 1 csipet

 

Nagyon egyszerű dolgunk van, mindössze egy konyhai robotgépre van szükség hozzá, ez az egyetlen, amit le kell vennünk a szekrény tetejéről. (Ha sokat és szeretettel főzünk és még nincs ilyenünk, akkor is ajánlanám, hogy legyen otthon egy ilyenünk, mert nagyon megkönnyíti a dolgunkat!) 

Szóval a robotgép edénybe dobáljuk a hámozott avokádókat, a mentát, a sót, az agave szirupot és a kókusztejet. Magas fokozaton krémesre dolgozzuk, majd egy közepes méretű sütőformába átöntjük. A csokoládét késsel apróra törjük és hozzáadjuk a krémhez. Spatula segítségével eloszlatjuk a sütőforma területén, majd a fagyasztóba dobjuk. Általában elég 2-3 óra neki, de a legjobb, ha bent hagyjuk egy egész éjszakára, csak vegyük ki fogyasztás előtt 10-15 perccel.

Ja és szerezzünk be fagylalt kanalat hozzá, mert még ez fentebb viszi az élvezeti faktort!

Egii!

Halloumi ciprusi-görög grill sajt

Friss saláta, mézes-mustáros szósz

Saláta time van!! Ráadásul még egy grillsajtot is pakolunk rá, “mézes” mustáros szósszal.... néha ilyen könnyed dolgok is kellenek.

Régóta őrlődtem már azon, hogy vajon lehet-e normális grillsajtot kapni valahol, ami nemcsak könnyen elérhető, de megfizethető is, és nincsen gumi állaga. Igazából főként ez a faktor zavart, ezért kicsit utána olvastam a témának, majd rátaláltam a Halloumi nevű cuccra, ami egyszerűen rohadt jó!!! Viszont még itt sem mindegy, hogy melyik, természetesen a kísérletezés még hátra van, de a legfontosabb: nem lehetetlen. Személy szerint, én azt ajánlom, ha kapunk valahol, akkor az eredeti görög vagy cyprusi terméket

válasszuk, azzal nem lőhetünk mellé, sem ízben, sem minőségben.

 

Hozzávalók 2-3 fő részére:

 

Lila káposzta, szeletelve | 1 kisebb fej

Ruccola | 1 marék

Piros kaliforniai paprika, szeletelve| 1

Citromleve | ½

Lollorosso saláta | 1 fej

Extra szűz olívaolaj | 2-3 ek

Halloumi grill sajt | 200g

dijoni mustár | 2 ek

Agave szirup | 1 ek 

Víz

 

Kezdjük a grillsajttal, amivel igazából annyi dolgunk van, hogy felvágjuk hosszában és grillen vagy egy tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül aranybarnára pirítjuk. Ha kész, tegyük félre amíg a salátával foglalkozunk. Előkészítjük a zöldségeket, átmossuk, megtisztítjuk, majd a káposztát és a paprikát vékony szeletekre vágjuk.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a rukkolát, a lollorossot, a káposztát és a paprikát. Adunk hozzá olívaolajat, citromlevet, sót, frissen őrölt borsot és jól összeforgatjuk. 

Közben egy kisebb tálban keverjük össze a mustárt és az agave szirupot, majd hígítsuk vízzel, ha szükséges. 

A grillsajtot felkockázzuk és a saláta ágyra dobáljuk, végül pedig bombázzuk meg a mustáros szósszal. Díszítsük fekete és hagyományos szezámmaggal.

 

Egii!!

Gombás rizottó

Krémes, ˝zöld˝ mascarpone

Talán ez is a könnyedebb, csúszósabb ételekhez tartozik és hát, aki szereti az olasz ízeket, a rizst az igencsak könnyedén összetud dobni egy jó rizottót... Persze én ebből is a kedvencemet készítettem most el, ami nem is lehet más, a gombás verzió. Na meg kaptam jó kis rókagombát szóval nem volt visszaút. Viszont a fődíjat mégis a krémes mascarponés petrezselyem (lehet bazsalikomos is) vitte el, mert egyszerűen szenzációs... Nemrégiben fedeztem fel egy olasz receptben és bevallom ezentúl minden olasz cucchoz dobok össze belőle. 

 

Hozzávalók 2 fő részére:

 

Portobello, szeletelve | 2 nagyobb

Rókagomba | 250g

Rizotto rizs( Arborio ) | 1,5 csésze

Fehérbor | 70 ml

Vaj | 2 ek

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 2

Szárzeller, reszelve | 1

Zöldség alaplé | 600ml

Só és bors | ízlés szerint

Friss petrezselyem | 1 csokor

Olívaolaj | 3 ek

Citrom | 1/2

Érlelt cheddar | 50g plusz a tálaláshoz

 

Mozsárban:

Mascarpone | 2 ek

Friss petrezselyem | 1 csokor

Olívaolaj | 1 ek

 

 

Elsőként megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymákat és lereszeljük a szárzellert.

Egy közepes lábosban olajat hevítünk, majd adunk hozzá 1 ek vajat. Hozzáadjuk az előkészített zöldség alapot és kevergetve dinszteljük kb. 10 percig kicsi/közepes lángon. Figyeljünk, hogy ne piruljon meg. 

Közben a gombákat tisztogassuk meg és szeleteljük vastagra. Tegyünk a tűzhelyre közepes lángon egy nagyobb serpenyőt, dobjuk bele a gombákat, pirítsuk olaj nélkül míg megbarnulnak- lehet, hogy kisebb adagokkal kell dolgoznunk.

Ha kész, húzzuk félre, facsarjunk rá citromlevet, mehet bele 1-2 ek olívaolaj, só és frissen őrölt bors, majd forgassuk össze. Vegyük ki kb. a felét és aprítsuk finomra, a többit pedig tartsuk melegen.

 

Egy másik lábosban kis lángon gyöngyöztessük az alaplevet, mehet is bele a kakukkfű, utána forrázzuk le. A vajas zöldségalaphoz jöhet a rizs, pirítsuk 2-3 percig. Öntsük fel a borral, kevergessük, míg magába nem szívja. Jöhetnek az aprított gombák, majd állandó keverés mellett adjunk hozzá egy merőkanálnyi alaplevet, a következőt akkor merjük rá, amikor a rizs teljesen felszívta a folyadékot, aztán jöhet az újabb és újabb merőkanálnyi, míg a rizs megpuhul, ez kb. 16-18 perc. Mehet bele a maradék vaj, finomra reszelt cheddar, ízesítsük, keverjük át és vegyük le a tűzről. Fedjük le kb. 2 percig.

 

Közben ugorjunk neki az öntetnek. A petrezselyem leveleket tépkedjük a mozsárba, löttyintsük meg olajjal, egy csipet sóval dolgozzuk finomra. Tegyük bele a mascarponét, hígítsuk kevés vízzel. Tálalhatunk is....

Kanalazzuk a rizottót egy tányérra, koronázzuk meg a sült gombaszeletekkel, a közepére egy teáskanálnyi mascarponéval és végül jöhet is a még több finomra reszelt cheddar.

Egii!!

Jéghideg bazsalikomos málna leves

Gyerekkori throwback: amikor a nyaralóban testemet málnabokor okozta hegek borítják, a szám szélét pedig málnafoltok.

Azt hiszem beköszöntött a nyár.... bár kicsit viharos, de mindenki lecseréli lassan a nehezebb kajákat könnyedebb, hideg finomságokra.

Előttem is van a kép, ahogy a Balaton-parton, naplementében, feltett lábakkal szürcsölök egy tál hűs bazsalikomos málna levest....

Szóval itt az ideje betérdelni a málnabokrokba és szüretelni serényen!

 

 

Ui.: Poloskákkal vigyàzzatok!!

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

Málna, mosva | 300g

Lime leve | 1/2

Agave szirup | 2 ek

Víz | 2dl

Habtejszín | 50ml + a díszítéshez

Bazsalikom | 1 csokor

 

 

 

A málnákat egy lábosba dobáljuk és pépesre forraljuk kb. 7-8 percig. Adjuk hozzá az agave szirupot, a lime levét, a bazsalikomot és a vizet, majd főzzük további 5 percig. A legvégén öntök rá tejszínt, majd ezzel együtt botmixer segítségével dolgozzuk krémesre. Hagyjuk kihűlni és dobjuk be a hűtőbe kb. 30 percre.

Tálaljuk hidegen, tejszínhabbal, lefagyasztott málnával és bazsalikommal.

 

Hamisítatlan mexikói grillezett kukorica

Érlelt cheddar és limeban pácolt chili

Elindult a kukorica szezon

 

Most még kicsit drága... de ha szemfülesek vagyunk akkor elcsíphetünk egy-két egészen jó akciót!

Én bizony kifogtam egyet, szóval elkészítem nektek az idei kedvenc kukoricás receptemet, ami a legegyszerűbb verzió: a vajas, grillezett kukorica lesz. Szigorúan fatűzön! Azért megspékeljük egy kicsit, ne aggódjatok. Mexikói beütéses salsával, érlelt cheddarral, vékonyan szeletelt limeos pácolt chili karikákkál és friss oregánóval a kertből.

 

Hozzávalók:

 

Csöves kukorica | 2

Érlelt cheddar | 

Koktélparadicsom, aprítva | 3-4

Lilahagyma, aprítva | 1

Tabasco | 2 tk

Paradicsompüré | 1 tk

Olívaolaj | 1

Só és frissen őrölt bors | ízlés szerint

 

Pácolt paprika:

Egy teljes éjszakára hagyjuk a limelében

 

Chili paprika, vékonyan szeletelve | 3-4

Lime leve | 1

 

A kukoricákat a szokásos módon előfőzzük, viszont most egy kicsit kevesebb ideig.

Vágjuk félbe és egy nagyobb lábosban szépen helyezzük egymásra őket, tegyünk hozzá a leveléből is és húzzuk fel vízzel annyira, hogy teljesen lepje el.

Főzzük lefedve forrástól számítva 10-12 percig.

Közben össze is dobhatjuk a salsát! Egy közepes tálban keverjük össze a paradicsomot és a lila hagymát. Adjunk hozzá olajat, tabascot, paradicsompürét, sót és borsot, majd keverjük jól össze.

Ha a kukorica kész már dobhatjuk is a grillre és vajjal kenegetve szépen süssük aranybarnára. Tálaláskor pakoljuk rá a salsát, reszeljünk rá cheddart és friss oregánóval bombázzuk meg.

 

Ja, és persze a chili szeletek....