Oldal István

SorryImVeggie

Extrán szaftos vega lasagne

Bufala mozzarella, friss bazsalikom

2020. július 31. - SorryImVeggie

A pizza után, ez a legkedvencebb olasz ételem és nagggyon jól muzsikál vega verzióban is!! Na jó, már úgyis kitaláltátok, a lasagne következik....

Elhoztam nektek egy kiváló gombás ragus változatot, bazsalikommal és nagyon durva bufala mozzarellával. 

Én a folyósabb verziót szeretem jobban, így a besamelt is kicsit hígabbra hagytam.

Próbáljátok ki mindenképpen!!

 

Hozzávalók 3-4 tálaláshoz:

Lasagne tésztalapok | 3-4 rétegnyi 

Zellerszár, reszelve | 2

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Sárgarépa, reszelve | 1

Friss bazsalikom, aprítva | 1 csokor

Szerecsendió, reszelve | 2-3 csipet

Vörösbor | 200ml (maradékot nyugodtan elfogyaszthatjuk)

Barna csiperke gomba, finomra aprítva | 500g

Passzírozott paradicsom | 500ml

Só és bors | ízlés szerint

Barnacukor | 1 tk

Tej | 100ml

Víz | 250ml

Olívaolaj | 4 ek

Bufala mozzarella | 375g

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 3

 

Besamel mártás:

Házi tej (vagy valami zsírosabb) | 1200ml

Vaj | 80g

Liszt | 80g

Szerecsendió, reszelve | 2-3 csipet

Fehérbors | 1 tk

Só | 2 tk

 

Előmelegítem a sütőt 200°C hőfokra.

Egy lábosban 3 ek. olajat hevítek és elkészítem a sofrítot (reszelt zellerszár, reszelt sárgarépa, finomra aprított vöröshagyma), amit jól le is pirítok azzal a lendülettel. Közben apríthatjuk a gombákat, én, szokás szerint a robotgépemet használtam, de lehet kézzel is. 

Ha jól lepirult a sofrito, mehet bele a gomba és a fűszerezés (szerecsendió, a fokhagymák, só és bors). 2-3 perc után jöhet a vörösbor, majd jól átkeverjük, hogy az odapirult részek is felszabaduljanak. Főzzük 5 percig, ezután tehetjük is rá a passzírozott paradicsomot és a tejet. Elkeverjük és innentől 30-35 perc masszív rotyogtatás vár ránk kis/közepes lángon.

Ha a ragunk elkészült, nekiláthatunk a besamelnek. Egy edényben felolvasztom a vajat és hozzáadjuk a lisztet, amit szépen egyenletesen elkeverünk vigyázva arra, hogy ne kezdjen el barnulni. Mehet hozzá egyszerre az összes tej (jobb, ha szobahőmérsékletű), majd meg kell várnunk, hogy felforrjon és utána kb. 5 perc főzésre van még szükségünk. Ez alatt folyamatosan keverjük! Ha kész, mehet az ízesítés. Kb. 100-150 ml besamelt átöntünk a ragunkhoz és elkeverjük. Nincs más hátra, mint összerakni a lasagnet. Egy kerámia tepsibe öntünk 1 ek. olajat, majd besamelt. Eloszlatjuk és jöhet egy réteg tészta (általában 3 lap fér bele, 2 párhuzamosan egymás mellett, 1 keresztbe), majd a ragu 1/3 része. Szórjuk meg friss bazsalikommal, majd ismételjük a folyamatokat még két réteg erejéig.

Az utolsó körben mehet az összes ragu és arra az össze besamel. A tetejét borítsuk be mozzarellával és irány a sütő 15-20 percre. A végén 5 perc grill fokozaton, hogy tökéletesre barnuljon. Tálalás előtt mindenképpen hagyjuk pihenni 20-30 percet, még ha nem is bírunk magunkkal!

Egii!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorryimveggie.blog.hu/api/trackback/id/tr6316097262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.