Oldal István

SorryImVeggie

Gombás rizottó

Krémes, ˝zöld˝ mascarpone

2020. július 13. - SorryImVeggie

Talán ez is a könnyedebb, csúszósabb ételekhez tartozik és hát, aki szereti az olasz ízeket, a rizst az igencsak könnyedén összetud dobni egy jó rizottót... Persze én ebből is a kedvencemet készítettem most el, ami nem is lehet más, a gombás verzió. Na meg kaptam jó kis rókagombát szóval nem volt visszaút. Viszont a fődíjat mégis a krémes mascarponés petrezselyem (lehet bazsalikomos is) vitte el, mert egyszerűen szenzációs... Nemrégiben fedeztem fel egy olasz receptben és bevallom ezentúl minden olasz cucchoz dobok össze belőle. 

 

Hozzávalók 2 fő részére:

 

Portobello, szeletelve | 2 nagyobb

Rókagomba | 250g

Rizotto rizs( Arborio ) | 1,5 csésze

Fehérbor | 70 ml

Vaj | 2 ek

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 2

Szárzeller, reszelve | 1

Zöldség alaplé | 600ml

Só és bors | ízlés szerint

Friss petrezselyem | 1 csokor

Olívaolaj | 3 ek

Citrom | 1/2

Érlelt cheddar | 50g plusz a tálaláshoz

 

Mozsárban:

Mascarpone | 2 ek

Friss petrezselyem | 1 csokor

Olívaolaj | 1 ek

 

 

Elsőként megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymákat és lereszeljük a szárzellert.

Egy közepes lábosban olajat hevítünk, majd adunk hozzá 1 ek vajat. Hozzáadjuk az előkészített zöldség alapot és kevergetve dinszteljük kb. 10 percig kicsi/közepes lángon. Figyeljünk, hogy ne piruljon meg. 

Közben a gombákat tisztogassuk meg és szeleteljük vastagra. Tegyünk a tűzhelyre közepes lángon egy nagyobb serpenyőt, dobjuk bele a gombákat, pirítsuk olaj nélkül míg megbarnulnak- lehet, hogy kisebb adagokkal kell dolgoznunk.

Ha kész, húzzuk félre, facsarjunk rá citromlevet, mehet bele 1-2 ek olívaolaj, só és frissen őrölt bors, majd forgassuk össze. Vegyük ki kb. a felét és aprítsuk finomra, a többit pedig tartsuk melegen.

 

Egy másik lábosban kis lángon gyöngyöztessük az alaplevet, mehet is bele a kakukkfű, utána forrázzuk le. A vajas zöldségalaphoz jöhet a rizs, pirítsuk 2-3 percig. Öntsük fel a borral, kevergessük, míg magába nem szívja. Jöhetnek az aprított gombák, majd állandó keverés mellett adjunk hozzá egy merőkanálnyi alaplevet, a következőt akkor merjük rá, amikor a rizs teljesen felszívta a folyadékot, aztán jöhet az újabb és újabb merőkanálnyi, míg a rizs megpuhul, ez kb. 16-18 perc. Mehet bele a maradék vaj, finomra reszelt cheddar, ízesítsük, keverjük át és vegyük le a tűzről. Fedjük le kb. 2 percig.

 

Közben ugorjunk neki az öntetnek. A petrezselyem leveleket tépkedjük a mozsárba, löttyintsük meg olajjal, egy csipet sóval dolgozzuk finomra. Tegyük bele a mascarponét, hígítsuk kevés vízzel. Tálalhatunk is....

Kanalazzuk a rizottót egy tányérra, koronázzuk meg a sült gombaszeletekkel, a közepére egy teáskanálnyi mascarponéval és végül jöhet is a még több finomra reszelt cheddar.

Egii!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorryimveggie.blog.hu/api/trackback/id/tr6516001792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.